zondag 3 maart 2013

Melkpak als muizenhuisje

Wat vind ik het toch vervelend om van die grote plastic flessen van melk of wasmiddelen in de vuilnisbak te gooien. De vuilnisbak is direct gevuld en er moet toch iets leuks van te maken zijn?

Zo kwam ik op het idee ze te gebruiken voor muizenhuisjes. Je kunt er natuurlijk ook een éénkamer appartement voor een poppenhuispopje van maken. Zelf heb ik er een lampje in gehangen, dat staat schattig, maar hoeft natuurlijk niet.

Muizenhuisje gemaakt van een melkpak


Let op: bij dit knutselwerk is een scherp mesje nodig. Dus als je het met kinderen wilt maken, moet er een volwassene bij helpen.

Wat heb je nodig:
 • lege plastic fles (melkpak of wasmiddel)
 • (acryl) verf, penseel,
 • scherp mesje, schaar
 • watten, fietsledlampje (bij de Hema verkrijgbaar), lijm, touwtje
 • restjes lappen
Hoe doe je het: 
 1. Maak de fles goed schoon en droog, haal eventuele etiketten er af en bedenk hoe het huisje er uit moet gaan zien.
 2. Teken er raampjes en een grote deur of opening op en snij die er met het mesje uit. Je hebt een grote opening nodig, zodat je er straks een muisje of andere dingetjes in kunt doen.

  Melkpak schoonmaken en er ramen in maken

 3. Maak een gaatje (met het mes of de schaar) in het midden van de dop. Doe het touw door het gat, zodat je aan de uiteinden bovenop de deksel een knoopje kunt maken en het touw blijft hangen. Onder de dop is nu een lus, waar je het lampje aan kunt hangen. Je kunt het lampje natuurlijk ook op een andere manier vastmaken, maar op deze manier, kun je het lampje als het op is ook vervangen.
 4. Smeer de buitenkant van de deksel in met lijm en plak de watten er op, dat is de rook uit de schoorsteen.
 5. Beschilder nu het huisje, gebruik je fantasie en beschilder alle kanten.

 6. 
  Lampje aan de dop maken, watjes plakken en beschilderen

  Tip:
  *Pakt de verf niet zo goed? Maak de fles dan goed schoon met afwas zeep of doe een druppeltje afwaszeep door de verf. Je kunt de fles ook heel licht schuren om er voor te zorgen dat de verf beter pakt. 7. Hang het lampje aan het touwtje, draai de dop op de fles.
 8. Knip een matras en dekentjes uit de lappen en richt het huisje daar mee in.


Tips:
* Wil je dat het huisje lang mooi blijft? Lak het dan met vernis. Dit kun je alleen doen als je een watervaste verf gebruikt hebt. (dus niet met plakkatverf of waterverf)
* Heb je geen popjes of muisjes? Kijk dan eens bij de muizen van Hanging Houses
* Heb je geen zin om zo'n huisje zelf te maken maar vind je het wel erg leuk? Kijk dan eens op:
Muizenhuisje van een melkpak